Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

«Είδαμε ότι δεν μας κάνει πια…»

«Είδαμε ότι δεν μας κάνει πια…»

Καταγγελία της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών



Συνάδελφοι,


Η διοίκηση του Σωματείου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να αλλοιώσει τους συσχετισμούς στις επερχόμενες εκλογές, για να παραμείνει στη θέση της και να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Γι’ αυτό και αποφάσισε στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο να αλλάξει τον τρόπο εγγραφής τακτικών μελών στο Σωματείο, εμποδίζοντας δεκάδες συναδέλφους να γραφτούν, ανοίγοντας το δρόμο για την διαγραφή δεκάδων άλλων. Πρόκειται για ενέργειες ντροπής για το ιστορικό μας σωματείο, για ενέργειες ντροπής για τον ίδιο τον κλάδο, που πρέπει να πάρουν απάντηση.




Είναι γνωστό ότι μετά από πίεση της παράταξής μας και πίεση των συναδέλφων, από τον Ιούλιο του 2015 άλλαξε ο τρόπος εγγραφής τακτικών μελών στο ΣΕΗ. Με απόφαση ΔΣ αποφασίστηκε αντί των 200 ημερομισθίων που απαιτούνταν, η εγγραφή τακτικών μελών να γίνεται με 75 ημερομίσθια και πτυχίο από αναγνωρισμένη Δραματική Σχολή. Η πραγματοποίηση αυτών των ημερομισθίων αποδεικνύεται, με βάση το καταστατικό, με κάθε αποδεικτικό μέσο. Για έναν ηθοποιό αυτό μπορεί να σημαίνει τα προγράμματα των παραστάσεών του, η σύμβαση εργασίας του, τα ένσημά του κ.ο.κ. Η «ευκολότερη» εγγραφή μελών ήταν απαραίτητη, ειδικά σε μια περίοδο που η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, οι απλήρωτες πρόβες κ.ο.κ. χτυπάνε κόκκινο, πρόκειται για μια ενέργεια ενδυνάμωσης του σωματείου και ουσιαστικής αντιπροσώπευσης του κλάδου. 


Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του ΣΕΗ η διοίκηση αποφάσισε να θέσει υπό αμφισβήτηση την προηγούμενή της απόφαση γιατί όπως φώναζε μέλος της διοίκησης στους διαδρόμους του ΣΕΗ: «Είδαμε ότι δεν μας κάνει πια…». !
Πήρε λοιπόν τα εξής μέτρα: 1. Επανεξετάζει όσες αιτήσεις συναδέλφων ενέκρινε ομόφωνα το ΔΣ από όταν πήρε την απόφαση μέχρι και σήμερα. 2. Διευκρινίζει ότι το μόνο αποδεικτικό μέσο για την πραγματοποίηση των ημερομισθίων θα είναι τα ένσημα. Εκβιάζει μάλιστα λέγοντας ότι αν αυτό δεν γίνει ομόφωνα αποδεκτό, θα επιστρέψει στην προηγούμενη απόφαση των 200 ημερομισθίων.


Πρόκειται για μια ξεδιάντροπη κίνηση, που έχει σκοπό να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών που γίνονται σε λίγες ημέρες, καθώς επί της ουσίας θα διαγράψει επιλεκτικά συναδέλφους  οι οποίοι έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους, έχουν πάρει το συνδικαλιστικό τους βιβλιάριο, έχουν την ιδιότητα του τακτικού μέλους του Σωματείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτοχρόνως αποκλείει συναδέλφους από τη συμμετοχή τους στο Σωματείο, αποδυναμώνει το ίδιο το Σωματείο.


Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι οι δυνάμεις της διοίκησης, όχι μόνο βρίσκονται μακριά από τις έγνοιες και τις ανάγκες των χιλιάδων συναδέλφων αλλά κάνουν κι ό,τι μπορούν να αποδυναμώνουν το Σωματείο μας. Δεν τους ενδιαφέρει η μαζικοποίησή του, η ενδυνάμωσή του αλλά πως θα έχουν συσχετισμούς τέτοιους ώστε το Σωματείο μας να είναι «ανώδυνο» στην κυβέρνηση και τους εργοδότες. Είναι ευθύνη μας να μην επιτρέψουμε τέτοιες ενέργειες. Είναι ευθύνη μας να έχουμε ένα σωματείο που θα οργανώνει τους αγώνες του κλάδου.   
6/4/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου