Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Λίγες σκέψεις...

Συνάδελφοι, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΘΑ για την "δόλια" διάλυση της ΠΕΕΘ, οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ στο χώρο Θεάματος-Ακροάματος βγάλαμε την παρακάτω ανακοίνωση 

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία
στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος
Δ.Α.Σ – Π.Ο.Θ.Α
Λίγες σκέψεις με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΘΑ για τη «δόλια» διάλυση της ΠΕΕΘ

Κάποιος που δε γνωρίζει το προεδρείο της ΠΟΘΑ και διαβάζει την τελευταία ανακοίνωση του, πολύ εύκολα θα πει: «Έκαναν ότι μπορούσαν αλλά δυστυχώς…». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Το ζήτημα των Σ.Σ.Ε. είναι πολύ σημαντικό για όλους τους εργαζόμενους. Η υπογραφή τους δεν ήταν ποτέ μια εύκολη ή τυπική υπόθεση. Όμως με την εκδήλωση της κρίσης στη χώρα μας η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαμόρφωσαν ένα νομικό οπλοστάσιο που προστατεύει τους εργοδότες, κατάργησαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, προώθησαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, κατάργησαν την  υποχρεωτικότητα της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων από τους εργοδότες που δεν ήταν μέλη ων εργοδοτικών ενώσεων κι άλλα πολλά. Η σημερινή κυβέρνηση διατήρησε ανέπαφο όλο αυτό το νομικό οπλοστάσιο που υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργοδοτών και – κινούμενη στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες – ετοιμάζει και νέες αλλαγές στα εργασιακά, σε συνεννόηση με τους δανειστές.
Απέναντι σε όλα αυτά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο του Θεάματος-Ακροάματος κάναμε ότι πέρναγε από το χέρι μας για να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία τους, μέσα από μαζικές διαδικασίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο. Προειδοποιήσαμε έγκαιρα για τις επιδιώξεις της «κυβέρνησης της αριστεράς», ώστε οι εργαζόμενοι να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα μπροστά στα μεγάλα ψέματα για την επαναφορά των ΣΣΕ.
Τι έκανε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μπροστά στην κοροϊδία της κυβέρνησης που στηρίζει και στη σκλήρυνση της στάσης των εργοδοτών, που στόχο έχει το μεγάλωμα των κερδών τους για να ξεπεράσουν την κρίση τους; Ανέλαβαν να περάσουν στους εργαζόμενους όλες αυτές τις αντιλήψεις που όλα αυτά τα χρόνια είναι πλειοψηφία στο συνδικαλιστικό κίνημα και καλλιεργούν τις αυταπάτες των κυβερνητικών λύσεων, του «κοινωνικού εταιρισμού» και των «κοινωνικών διαλόγων».
Αναγόρευσαν την υπόθεση της υπογραφής Σ.Σ.Ε. σε υπόθεση «ικανών εκπροσώπων» που ξέρουν την τεχνική πλευρά της διαπραγμάτευσης και με κατάλληλη νομική στήριξη μπορούν να υπογράψουν Σ.Σ.Ε.
Ενώ το προεδρείο της ΠΟΘΑ δουλεύει τα τελευταία χρόνια όλες αυτές τις αυταπάτες σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους, θεωρεί παρωχημένη και αναποτελεσματική κάθε κινητοποίηση που στρέφεται ενάντια στη μεγάλη εργοδοσία και στην πολιτική που τη στηρίζει.  Χρησιμοποιούσαν τους αγώνες μόνο σαν εργαλείο για να έρθει η «αριστερή κυβέρνηση» και σήμερα για να στηριχθεί στις διαπραγματεύσεις της, παραπλανώντας τους εργαζόμενους για τους πραγματικούς της στόχους.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια αντί να οργανώνει τη μάχη των εργαζομένων για Σ.Σ.Ε., καλούσε τους συνδικαλιστές του κλάδου σε σεμινάρια της «ακαδημίας εργατοπατέρων» της Γ.Σ.Ε.Ε. για να μάθουν με επιστημονικό τρόπο τις αρχές του «κοινωνικού διαλόγου» και του «κοινωνικού εταιρισμού». Δηλαδή, πώς θα διαπραγματεύονται Σ.Σ.Ε. χωρίς σύγκρουση με τους εργοδότες αλλά με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της επιχείρησης.
Όταν μάλιστα βάζαμε σαν παράταξη (Δ.Α.Σ.) στα διοικητικά συμβούλια της ομοσπονδίας ότι η μάχη για υπογραφή Σ.Σ.Ε. απαιτεί μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων και προετοιμασία του κλάδου για σκληρούς απεργιακούς αγώνες, μας λοιδορούσαν και σκωπτικά απαντούσαν ότι δεν υπάρχουν ούτε «αντιπροσωπευτικές» Γενικές Συνελεύσεις στον κλάδο, ούτε Απεργίες κι έλεγαν ότι ο μόνος μας στόχος είναι να καθυστερήσουμε και να ματαιώσουμε την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης. Όλα αυτά τη στιγμή που στις Γενικές Απεργίες του περασμένου Νοέμβρη και Δεκέμβρη είχαμε ποσοστά συμμετοχής στα Θέατρα 60 – 75 %.
Αλήθεια, ποια ήταν η συμμετοχή τους στην προσπάθεια της επιτυχίας αυτών των απεργιών; Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τη σημασία της απεργίας, αλλά οι εκλεγμένοι στο Δ.Σ. του Σ.Ε.Η. - που στηρίζουν την πλειοψηφία της ομοσπονδίας – έπαιξαν  πρωταγωνιστικό ρόλο για να γίνει απεργοσπασία. Ταυτόχρονα,  έκαναν τα πάντα για να μη γίνουν Γενικές συνελεύσεις στο Σ.Ε.Η, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, κι όταν δεν κατάφεραν να τις ματαιώσουν, έκαναν τα πάντα για να μην εφαρμοσθούν οι αποφάσεις τους. Σήμερα με κροκοδείλια δάκρυα μας εμφανίζουν σαν αποτυχία αυτά που τόσα χρόνια προπαγάνδιζαν ως διέξοδο.
Ο κοινωνικός διάλογος αποτυγχάνει γιατί – όπως λένε – υπάρχει «δόλια» εργοδοσία στον κλάδο, και καλούν τον Υπουργό, να μας προστατεύσει από την κακή εργοδοσία !!! Προσπαθούν να αποσιωπήσουν ότι το αποτέλεσμα των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους υπουργούς – που διαφήμιζαν σα λύση – ήταν ο εμπαιγμός. Ζητάνε τη βοήθεια της κυβέρνησης; Ποιας κυβέρνησης; Της κυβέρνησης των μεγαλοεργοδοτών που διατηρεί τη μη υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ; Που διατηρεί όλο το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο που φτιάχτηκε για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, βοηθώντας έτσι στην εργοδοτική αυθαιρεσία; Που ετοιμάζει νέα μείωση σε συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα; Που δίνει ψίχουλα για τους ανέργους ίσα – ίσα να τους κρατά στη ζωή και να μην εξεγείρονται; Που ετοιμάζει νέα φοροεπιδρομή στα λιγοστά εισοδήματα εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων και μικρομεσαίων αγροτών;
Συνάδελφοι, ενώ η υποκριτική και επικίνδυνη στάση τους επιβεβαιώνεται καθημερινά, μιλάνε για ακομμάτιστο και μη παραταξιακό συνδικαλισμό. Ποιοι το λένε; Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας αρθρογραφεί στο επίσημο κομματικό όργανο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (την ‘Αυγή’ ) και μιλάει για εκφυλισμό διαδικασιών στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε., καλώντας τους εργαζόμενους να αλλάξουν την κατάσταση εμπιστευόμενοι τον κυβερνητικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ‘ΜΕΤΑ’. Έναν πόλο που αρμονικά συνεργάστηκε με ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ για την παραγωγή νόθων Αντιπροσώπων στο τελευταίο Συνέδριο. Έναν πόλο  που έχει ως στόχο να παίξει το ρόλο του «νέου εργατοπατερισμού», γι’ αυτό το λόγο άλλωστε τώρα τελευταία στηρίζεται με μεγάλη θέρμη από τη μεγάλη εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Σωματείων των super market, που ενώ κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή τους, αφού ποτέ δε συνεδριάζουν, δεν κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, δεν απεργούν, δεν έχουν δράση, παρουσιάζουν χιλιάδες ψηφίσαντες και πολλούς Αντιπροσώπους στη Γ.Σ.Ε.Ε. που όλως τυχαία ψηφίζουν όλοι τους τον κοινό συνδυασμό της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ, το ΜΕΤΑ. Το ίδιο συμβαίνει με το Σωματείο των ναυτιλιακών εταιριών των εφοπλιστών.
Συνάδελφοι,
Σ’ αυτή την κατάσταση δε μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι και να περιμένουμε να μας λύσουν τα προβλήματα οι από πάνω. Είναι επιτακτική ανάγκη να παραμερίσουμε αυτές τις συμβιβασμένες ηγεσίες που εμφανίζονται ως «απατημένοι σύζυγοι» και να συστρατευτούμε με τις δυνάμεις που βρίσκονται σταθερά δίπλα μας και παλεύουν για να αλλάξουν αυτό το αρνητικό συσχετισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να γίνει ένα βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Θέαμα – Ακρόαμα παλεύουν να οργανώσουν συσκέψεις και Συνελεύσεις με τους συναδέλφους για να διεκδικήσουμε από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με κάθε μορφή πάλης, μέτρα για την ανεργία, να απαιτήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων με την κατάργηση όλου του νομικού οπλοστασίου που διευκολύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία.


Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για τους εργαζόμενους. Αυτό το δρόμο ακολούθησαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας και δικαιώθηκαν.

Ένα πρώτο βήμα σ’ αυτό το δρόμο είναι:

·     η συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 31 Μάρτη στις 19.00 μ. μ. στην Ομόνοια
·     η συμμετοχή στη μεγάλη πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων για την ανεργία και
·     η προετοιμασία για μαζική και μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση που ετοιμάζει το νόμο για την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου