Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΕΗ-ΚΘΒΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΕΗ-ΚΘΒΕ

Την Παρασκευή 18 Νοέμβρη υπογράφηκε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του ΣΕΗ και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση του ΚΘΒΕ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μπόρεσε, παρά τις απαιτήσεις της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχε, χωρίς καμία υποχώρηση.

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το ΚΘΒΕ βοηθάει να γίνει ένα ακόμη σοβαρό βήμα στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο. Η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που προηγήθηκε, η αδιαπραγμάτευτη, αγωνιστική, στάση των ηθοποιών του ΚΘΒΕ στο πλάι του Σωματείου,  η πίεση που άσκησαν,  ήταν οι πιο σοβαροί παράγοντες για την υπογραφή της.

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το ΚΘΒΕ δίνει απάντηση και στην ίδια τη στάση Υπουργείου και Κυβέρνησης που, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό οικονομικό καθεστώς στα κρατικά θέατρα, μειώνοντας τη χρηματοδότηση, αξιοποιούν αυτό το καθεστώς για να πιέσουν μέσω των Διοικήσεων για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που διαλύουν ότι μέχρι σήμερα με αγώνες δεκαετιών είχε κατακτήσει ο κλάδος. Το παράδειγμα του Εθνικού θεάτρου, με  το οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή Σύμβασης, είναι χαρακτηριστικό αυτής της προσπάθειας. Φαίνεται λοιπόν πως αυτό εννοούσε το Υπουργείο όταν μιλούσε για επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών παλεύει για Κρατικά Θέατρα όπου θα εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις στη χρηματοδότηση, τις υποδομές, το ειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Για Κρατικά Θέατρα που θα ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σημερινές απαιτήσεις του κλάδου, της τέχνης και του πολιτισμού για το λαό μας κι όχι στα λόγια, όχι με βάση την κερδοφορία ως θεατρικών επιχειρήσεων και του ανταγωνισμού.

Συνάδελφοι, τα Κρατικά Θέατρα ανήκουν σε όλους μας, 
σε όλο το λαό!

Η αντίσταση στα σχέδια της Κυβέρνησης και η επιτυχής έκβαση των διεκδικήσεών μας εξαρτάται από την μαζική συσπείρωση του κλάδου μέσα από το Σωματείο μας. Η αγωνιστική προοπτική, η οργάνωση του αγώνα ώστε να μπουν στο επίκεντρο οι ανάγκες μας, είναι η μόνη ελπίδα για να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια του επαγγέλματός μας και της τέχνης μας.

Κάθε υπογραφή σύμβασης, κάθε βήμα που κάνουμε απέναντι στην διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων, είναι νίκη όλων, είναι νίκη του Σωματείου μας, είναι ο τρόπος και ο δρόμος που θα μας φέρει πραγματικά αποτελέσματα και όχι κούφιες ελπίδες και ευχολόγια!

Η πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη είναι η στιγμή
για να στείλουμε ένα ακόμα δυνατό μήνυμα.

Κανένας μόνος του!
Κανένας έξω από τον αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου