Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

...όταν αυτοί που δεν θέλουν κάνουν τα πάντα για να μην μπορεί να θέλει κανείς!



Αυτοί δε θέλουν. Αφού οι συνάδελφοι έδειξαν ότι θέλουν,
αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν ώστε οι συνάδελφοι
να μην μπορούν ακόμα και να θέλουν!


Η Διοίκηση του  Σωματείου χωρίς προσχήματα προσπαθεί να καταργήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την συλλογική σύμβαση στο ελεύθερο θέατρο.

Την Τετάρτη 26/2/2014 συνεδρίασε το ΔΣ του Σωματείου με θέμα την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για την διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης μετά την πρόσφατη απάντηση των εργοδοτών της ΠΕΕΘ.
Η απόφαση της ΓΣ ήταν η διεκδίκηση της τελευταίας σύμβασης χωρίς καμιά υποχώρηση όπως εξάλλου αποφασίστηκε και σε όλες τις προηγούμενες συνελεύσεις, απόφαση που δείχνει την σταθερή θέση του κλάδου.
Η απάντηση της ΠΕΕΘ ήταν ότι «συζητούν» τα θεσμικά θέματα «αλλά αδυνατούν να συζητήσουν» οικονομικές απαιτήσεις «που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους».
Με λίγα λόγια οι εργοδότες θέλουν να εξασφαλιστούν βάζοντάς μας να δουλεύουμε με τις αυξημένες απαιτήσεις που καθόριζε με θεσμικές ρυθμίσεις η προηγούμενη κλαδική μας σύμβαση και οι οποίες δεν προβλέπονται από την ισχύουσα πια κατώτατη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά να μας πληρώνουν με τις εξευτελισμένες αμοιβές που επέβαλε η κυβέρνηση και με ευλάβεια αυτοί οι ίδιοι εφαρμόζουν μετά την κατάργηση της γενίκευσης των κλαδικών συμβάσεων.

Η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών κάλεσε το ΔΣ να αποφασίσει άμεσες δράσεις σύμφωνες με την απόφαση της ΓΣ, απέναντι στην προκλητική στάση των εργοδοτών.

Για άλλη μια φορά οι εργοδοτικές παρατάξεις ξεπέρασαν η μια την άλλη στην υπεράσπιση των εργοδοτών.
Η Πρόεδρος του σωματείου, μέλος της παράταξης Ενωμένοι Ηθοποιοί, υποστήριξε ότι «κατανοεί» την οικονομική δυσπραγία των εργοδοτών και ότι έλπιζε σε μια πρόταση εκ μέρους της ΠΕΕΘ για μείωση έως 30% -θέση η οποία έχει καταψηφιστεί σε προηγούμενες συνελεύσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας και πρόεδρος της ΠΟΘΑ, εκ μέρους της Κίνησης Ηθοποιών (ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ), προχώρησε ακόμη πιο πέρα υποστηρίζοντας ότι «η τελευταία ΓΣ είναι τυπικά σωστή αλλά ηθικά λάθος», ότι «το αποτέλεσμα της ΓΣ είναι τυπικό και όχι ουσιαστικό» ενώ ανεξαρτήτως αποφάσεων «είναι λάθος η διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης όπως ήταν» γιατί οι εργοδότες «ίσως (!!) δέχονται να υπογράψουν με μείωση».
Πρότειναν μάλιστα από κοινού να καταργηθεί στην πράξη η απόφαση της συνέλευσης, με κινήσεις για μειώσεις μέσω αποφάσεων της πλειοψηφίας του ΔΣ.
Η εκπρόσωπος της Ελεύθερης Έκφρασης (ΝΔ), θεωρώντας ότι η απόφαση της ΓΣ «δεν είναι νόμιμη» αλλά είναι «δεσμευτική» αφού δεν προσβλήθηκε νομικά εντός μηνός (!!) υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει διεκδικώντας να ξεκινάμε από τον προηγούμενο μισθό αλλά να «ξεκινάμε από το μηδέν (!!) και να κοιτάζουμε πόσο μπορούμε να ανέβουμε».
Τελικά μετά την έντονη παρέμβαση της Δημοκρατικής Ενότητας η πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας της απόφασης της ΓΣ.

Συνάδελφε ο κόμπος έφτασε στο χτένι!

Αυτοί που υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν «νέο αέρα» στο σωματείο τώρα να γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τις αποφάσεις του.
Αυτοί που έλεγαν ότι «τις αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν οι γενικές συνελεύσεις και όχι το ΔΣ», είναι οι ίδιοι πού όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις των συνελεύσεων επικαλούνται τους απόντες για να βγάλουν παράνομες τις αποφάσεις.
Αυτοί που ξεγελούσαν τους συνέδρους στο περσινό συνέδριο της ΠΟΘΑ αποφασίζοντας ότι οι αγώνες μας «θα έχουν σαν στόχο την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» με αιτήματα «άμεση ανάκληση των αντεργατικών μέτρων» και «καμία μείωση μισθού και επιδομάτων», έρχονται τώρα, που τα κόμματά τους ετοιμάζονται για κυβέρνηση, να εισηγηθούν αυτοί τις μειώσεις μέσα στο σωματείο.
Αυτοί που στο συνέδριο της ΠΟΘΑ αποφάσιζαν «να εναντιωθούμε και να επιβάλουμε στην πράξη την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων», είναι αυτοί που χωρίς καμιά γνώση του Δ.Σ. του σωματείου και ενάντια στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, υπόγραψαν σύμβαση στο Εθνικό Θέατρο μόνο με τα θεσμικά, προσθέτοντας ξεδιάντροπα στην σύμβαση όρο που καθορίζει ότι ο μισθός θα ρυθμίζεται από τα μνημόνια.
Αυτοί που κάνουν τους ανεξάρτητους, είναι οι ίδιοι που στο ΔΣ πριν την ΓΣ πρότειναν την υπογραφή σύμβασης μόνο με τα θεσμικά ώστε τον μισθό να τον καθορίζει η αγορά -ό,τι δηλαδή προτείνει η ΠΕΕΘ ένα μήνα μετά, αποδεικνύοντας ότι είναι σε ευθεία συνεννόηση με τους εργοδότες, ότι διοικούν ως εντεταλμένοι τους στο σωματείο λειτουργώντας πριν από αυτούς και γι’ αυτούς, ότι η κυβερνητική εντολή για διάλυση των μισθών είναι κοινή στρατηγική τους σε όλους τους χώρους.
Αυτοί που προπαγάνδιζαν την «πολιτισμένη διεκδίκηση» είναι οι ίδιοι που πολέμησαν τις απεργίες του κλάδου ωθώντας σε απεργοσπασία, είναι οι ίδιοι που ακόμα και σαν εκλεγμένα μέλη του ΔΣ έγιναν απεργοσπάστες, είναι οι ίδιοι που μετέθεταν την αποφασισμένη ημέρα της απεργίας ώστε να μην πέφτει πάνω στις δουλειές τους, είναι οι ίδιοι που ανέχονται εργοδότες στα ψηφοδέλτιά τους, στο ΔΣ και στη ΓΣ.
Αυτοί που έκαναν σημαία τους την υπεράσπιση της αισθητικής και της έκφρασης του καθενός, είναι αυτοί που δεν έχουν βγάλει ούτε λέξη ενάντια στην Κυβέρνηση και το Υπ. Πολιτισμού για την ουσιαστική κατάργηση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ και την κατάργηση των επιχορηγήσεων στο ελεύθερο θέατρο.
Αυτοί που διαφήμιζαν το «μοντέρνο Σωματείο» είναι αυτοί που ενάμισι χρόνο τώρα κινούνται μόνο με προτροπή της Δημοκρατικής Ενότητας για τις συμβάσεις, για τις κινητοποιήσεις, για τις απεργίες, διακινώντας μόνο επιστολόχαρτα, είναι αυτοί που οργανώνουν καλλιτεχνικές ημερίδες με επίσημους ομιλητές μεγαλοεργοδότες του χώρου, είναι αυτοί που αντι για διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στην εργασία προπαγανδίζουν ότι «το μέλλον είναι ο εταιρισμός» δηλαδή η επιχειρηματικότητα.
Αυτοί που μίλαγαν για το «ελεύθερο και ανοιχτό Σωματείο», είναι οι ίδιοι που εισηγούνται καταστατικές αλλαγές ώστε να διαγράφονται από το σωματείο οι άνεργοι ή όσοι δεν έχουν  ορισμένο αριθμό ενσήμων για κάποια χρόνια, είναι οι ίδιοι που βάζουν φραγμούς στο να εγγράφονται οι νέοι συνάδελφοι στο σωματείο.
Αυτοί που διατυμπανίζουν σε κάθε τόνο την δημοκρατικότητά τους, είναι οι ίδιοι που θέλουν το σωματείο να γίνει μια ανεξέλεγκτη κάστα, με τριετή θητεία, με ελάχιστα μέλη στο ΔΣ, με απαγόρευση των παρατάξεων στις εκλογές, με απαγόρευση λόγου στις παρατάξεις στις ΓΣ, με ομιλίες των 90 δευτερολέπτων στις ΓΣ, με απειλές για μηνύσεις στα μέλη της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών.

Συνάδελφε,

Μην επιτρέψεις την καταπάτηση των αποφάσεων του σωματείου. Τώρα που οι ανάγκες σου είναι τέτοιες που δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα, διεκδίκησε τον μισθό που θα τις καλύπτει, διεκδίκησε μαζί μας την τελευταία κλαδική σύμβαση. Πάλεψε μαζί μας για την γενίκευση μιας ενιαίας σύμβασης σε όλο τον κλάδο.

Μην επιτρέψεις τον εκφυλισμό του σωματείου από τις εργοδοτικές δυνάμεις.
Χωρίς σωματείο ο καθένας μόνος του είναι ανήμπορος απέναντι στους εργοδότες.
Φέρε νέα μέλη στο σωματείο, πάρε μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, παρακολούθησε το ΔΣ, δυνάμωσε τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Καταδίκασε τη συμμαχία των εργοδοτικών και κυβερνητικών παρατάξεων στο σωματείο, δυνάμωσε την μόνη παράταξη που με συνέπεια αγωνίζεται για τα δικαιώματά σου, τα δικαιώματά μας, την παράταξη που ενώνει τις δυνάμεις της στο  Πανεργατικό  Αγωνιστικό  Μέτωπο.

Δυνάμωσε την


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ   ΗΘΟΠΟΙΩΝ




Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

"Ο ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ Σ'ΕΝΑ ΓΛΑΡΟ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ"-ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Ο ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ Σ'ΕΝΑ ΓΛΑΡΟ 
ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ"

Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους!!!


Tην Τετάρτη 12/02 και ώρα 19.00
στον κινηματογράφο Καλύψω
(Καλλιθέα,
Γρ.
Λαμπράκη  9 & Καλυψούς
 
Ο Ζορμπάς...Ένας γάτος μαύρος και χοντρός.Μια παρέα γάτων του λιμανιού...Μια γλαρίνα που μεταναστεύει μαζί με άλλους γλάρους, για να φτάσουν σε μια πόλη που οι ίδιοι θα διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής...
Και η υπόσχεση του Ζορμπά στη γλαρίνα που πεθαίνει απ’ το πετρέλαιο, την ώρα που γεννάει: Να προσέχει το γλαράκι και να το μάθει να πετάει!!! Αυτή είναι η ιστορία μας, από το παραμύθι του Sepulveda «Ο Γάτος που έμαθε σ’ ένα Γλάρο να πετάει».
Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που πραγματεύεται ζητήματα για τη μετανάστευση,τη μόλυνση των θαλασσών,για τα κέρδη των εταιρειών,ηθικές αξίες όπως «ο λόγος τιμής ενός γάτου του λιμανιού».
Μια παράσταση δημιουργημένη από επαγγελματίες ηθοποιούς και καλλιτέχνες του θεάτρου, που θέτουν την τέχνη τους στην υπηρεσία του λαού. Μια πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών (δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΣΕΗ) που δημιούργησε τη θεατρική ομάδα Εναερίτες, στο πλαίσιο της ταξικής αλληλεγγύης.Για να δίνει παραστάσεις σε λαϊκές γειτονιές, φορείς, σωματεία, συλλόγους και όπου υπάρχει ανάγκη για θέατρο.
Γιατί η πρόσβαση στο θέατρο και τις τέχνες δεν είναι πολυτέλεια για την εργατική τάξη, αλλά δικαίωμα!

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Προκόπης Γιαννειός, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Ιορδάνης Καλέσης, Λάμπρος Κόκκορης, Κατερίνα Οικονομίδη, Χριστιάνα Κουλιζάκη,  Σοφία Μπότση, Θανάσης Νάκος, Μάνος Τριανταφυλλάκης, Γιώργος Τσαγκαράκης
ακούγεται η Ανδριανή Τουντοπούλου
 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αντωνιάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Διονύσης Ξενάκης
Θεατρική Διασκευή: Αλεξία Γαβρίλη

Σκηνικά: Κατερίνα Χατζή/ Στράτος Σαραντίδης
Κοστούμια: Ματίνα Μπουκουβάλα
Μουσική: Βιβή Φιλιππίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Aποστολίδης