Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΗ 20 /1/2014


                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΗ
 
Συνάδελφοι στις 20 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο θέατρο Βρετάνια 
θα κάνουμε τη Γενική Συνέλευση με θέμα τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου μας. 


Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακριβώς επειδή δεν είναι πια σε ισχύ η παλιά Σ.Σ.Ε. που είχαμε,οι εργοδότες στον χώρο  στην κυριολεξία αλωνίζουν και μας έχουν μετατρέψει σε σκλάβους.

Το τραγικό για τον κλάδο μας είναι ότι ακριβώς την περίοδο που εξαπολύθηκε απ' το κράτος η μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία στα δικαιώματα των εργαζόμενων, η διοίκηση του σωματείου μας υιοθέτησε  τα επιχειρήματα των Κυβερνήσεων, απαξιώνοντας και η ίδια την Σ.Σ.Ε. και την ανάγκη για αγώνες του κλάδου, παίζοντας τελικά το παιχνίδι των εργοδοτών και του κράτους τους.

Η ζωή φυσικά πολύ σύντομα ήρθε να μας προσγειώσει στην χωρίς Σ.Σ.Ε. πραγματικότητα. Σήμερα μη έχοντας πια κανένα εμπόδιο οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να μας πληρώνουν με 3.50 ευρώ την ώρα μικτά που απορρέει από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση των 585 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 χρονών και 490ευρώ μικτά για κάτω των 25,δίνοντας την δυνατότητα ακόμα κι αυτά να διαιρούνται σε ώρες δουλειάς. Δηλαδή για να πάρουμε ένα ένσημο θα πρέπει να κάνουμε 4 μεροκάματα σε ωριαίες παραστάσεις ενώ για να σφραγίσουμε βιβλιάριο ασθενείας χρειαζόμαστε 80 ένσημα. Η δυνατότητα σύνταξης θα ακούγεται στους σημερινούς σαραντάρηδες ως ανέκδοτο.  Επεκτείνεται η πληρωμή μόνο με ποσοστά. Η εθελοντική εργασία στο θέατρο αρχίζει να γίνεται αποδεκτή στη συνείδηση πολλών ηθοποιών για να υπάρχουν έστω καλλιτεχνικά. Η εξαθλίωση σε πολλούς και αξιόλογους συναδέλφους είναι ήδη εδώ.

Ιστορικά θέατρα κλείνουν, τα μικρά θέατρα μετά την άμεση επίθεση που δέχτηκαν απ τον Δήμο  για να τα κλείσει απειλούνται με κλείσιμο από τα όλο και αυξανόμενα έξοδα (φόρους, ρεύμα κλπ), τα κρατικά θέατρα ανήκουν στους  έξη οργανισμούς του ΥΠ.ΠΟ. που θα καταργηθούν η θα συγχωνευτούν, ενώ η Λυρική Σκηνή ήδη έχει περάσει στο ίδρυμα ΝΙΑΡΧΟΣ. Το καλλιτεχνικό έργο συγκεντρώνεται στα ιδρύματα των ομίλων και φυσικά και ο έλεγχος του τι έργο θα παραχθεί.

Οι ηθοποιοί μετατρεπόμαστε σε χειραγωγημένους «ερασιτέχνες» που αν θέλουμε να επιβιώσουμε θα δουλεύουμε (αν βρίσκουμε) γκαρσόνια ώστε να μπορούμε να παίζουμε το βράδυ στο θέατρο και μάλιστα να παράγουμε έργο  αποδεκτό από την τρέχουσα κουλτούρα μπας και κόψουμε κανένα εισιτήριο ακυρώνοντας τον λόγο ύπαρξης του ίδιου του θεάτρου στην κοινωνία. 

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα μετά από υπογραφές που συγκέντρωσε η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών, η Διοίκηση του ΣΕΗ αναγκάστηκε να καλέσει τον κλάδο σε Γενική Συνέλευση η οποία δεν είχε απαρτία.

Συνάδελφοι καταλαβαίνουμε την απογοήτευση, την κούραση, τον φόβο. Όμως ακριβώς αυτά τα στοιχεία είναι που βολεύουν τις κυβερνήσεις για να μας οδηγούν όλο και πιο γρήγορα στον μεσαίωνα. Ότι κατακτήθηκε από τους εργαζόμενους, κατακτήθηκε με αγώνες και συχνά με αίμα. Δεν μας το χάρισε κανείς. Οι ηθοποιοί πρωτοστάτησαν σ αυτούς τους αγώνες. 


Συνάδελφοι σας καλούμε να ανατρέψουμε το κλίμα μοιρολατρίας και υποταγής. 
Ο κλάδος μας μπορεί να συσπειρωθεί.

Να είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους.

 Αρκεί να θυμηθούμε την δύναμη που έχουμε όλοι μαζί.

Χωρίς εμάς δεν μπορεί να υπάρξει θέατρο.

 Ελάτε να γίνουμε πολλοί και να συζητήσουμε. Να οργανώσουμε  τους αγώνες μας. 
Να θυμηθούμε ότι οι ηθοποιοί με τη στάση μας διαπαιδαγωγούμε όλη την κοινωνία.

ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ