Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟY TOY ΚΛΑΔΟY

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟY TOY ΚΛΑΔΟY


Συνάδελφοι,
Μετά από διαρκείς διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου και κατόπιν πολύμορφων πιέσεων από το ΣΕΗ, η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού αρνούμενη να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχαμε, κατέθεσε γραπτώς τις προτάσεις της για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η πρόταση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης δεν είναι απλά μια κακή πρόταση που το σωματείο θα απορρίψει αλλά, μια πρόταση που μας φέρνει μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις που αφορούν βεβαίως τους συναδέλφους μας στο Εθνικό αλλά και όλο τον κλάδο, καθώς εκτιμούμε ότι αν δεν τους εμποδίσουμε θα σηματοδοτήσουν ακόμη χειρότερες εξελίξεις και στο ελεύθερο θέατρο. 

Η καλλιτεχνική διεύθυνση ζητάει:
-να αλλάξει η διάρκεια της σύμβασης ανάμεσα σε ΣΕΗ-Εθνικό (από διετούς διάρκειας σε μονοετούς)
-να αλλάξει η διάρκεια της σύμβασης των ηθοποιών (από οκτάμηνη σε πεντάμηνη) ενώ θα ορίζονται στο μέτρο του «δυνατού» οι 8μηνες συμβάσεις, χωρίς καμία άλλη δέσμευση.
-να μειωθούν οι εργαζόμενοι ηθοποιοί στο Εθνικό μέχρι να έρθει η ανάκαμψη στα οικονομικά του Εθνικού!!!!
-να δίνεται η δυνατότητα να υπογράφονται συμβάσεις ακόμη και ενός μήνα!
Η διοίκηση όμως δεν σταματάει σε αυτά, ζητάει:
-εφόσον συναινέσουμε στα παραπάνω  και υπογράψουμε, να οριστεί μια επιτροπή (επιτροπή εμπειρογνωμόνων όπως την ανέφερε στη μεταξύ μας συνάντηση) όπου θα συντάξει νέα σύμβαση εργασίας, σύμβαση εργασίας από το μηδέν!

Συνάδελφοι,

Η διοίκηση του Εθνικού αποδεικνύεται ως ο πιο καλός μαθητής της κυβέρνησης.
Η πρόταση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού είναι μια πρόταση ναρκοπέδιο για τον κλάδο και είναι τέτοια γιατί έρχεται να εξειδικεύσει την νέα επίθεση, που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά, στον κλάδο:
-Εισάγει λοιπόν από τη μια την λεγόμενη «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη νέας σύμβασης όπως ακριβώς η κυβέρνηση προβλέπει τους λεγόμενους «ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες» που θα διαμορφώνουν το οικονομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινείται ο κατώτερος μισθός.
-Από την άλλη εισάγει την προσαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων στην οικονομική κατάσταση του θεάτρου όπως αυτή θα προκύπτει κάθε σεζόν. Με βάση αυτό το κριτήριο έγιναν και οι παραπάνω προτάσεις. Έτσι η διοίκηση φρόντισε να μας ξεκαθαρίσει στην πρόταση που μας έστειλε ότι: «το Εθνικό Θέατρο δεν προτίθεται να βγει εκτός προϋπολογισμού» με ότι συνεπάγεται στις συμβάσεις, όπως ακριβώς η κυβέρνηση με το «πόρισμα των εμπειρογνωμόνων» για τα εργασιακά αναγνωρίζει το δικαίωμα να μην εφαρμόζονται οι κλαδικές συμβάσεις όταν επικαλούνται οι επιχειρήσεις οικονομικές δυσκολίες.

Τους επιστρέφουμε τις απαράδεκτες προτάσεις τους.
Τη σύμβαση που μας φέρανε με τις ευλογίες τις κυβέρνησης.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών παλεύει για ένα Εθνικό Θέατρο όπου θα εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις στη χρηματοδότηση, τις υποδομές, το ειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα. Καλέσαμε μάλιστα επανειλημμένα τη διεύθυνση του Εθνικού να παλέψουμε από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση διεκδικώντας μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση την αύξηση της χρηματοδότησης.

Το ΣΕΗ παλεύει για ένα Εθνικό Θέατρο το οποίο θα ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σημερινές απαιτήσεις του κλάδου, της τέχνης και του πολιτισμού για το λαό μας κι όχι ένα Εθνικό Θέατρο στα λόγια, κακό αντίγραφο στα μέτρα του ανταγωνισμού, της κάθε θεατρικής επιχείρησης που σκοπό έχει την κερδοφορία.

Ένα είναι σίγουρο, εάν το Εθνικό θέατρο και συνολικά οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟΑ φορείς λειτουργούσαν με βάση τις πολιτιστικές και μορφωτικές ανάγκες του λαού οι τομείς τις δραστηριότητάς τους θα διευρύνονταν τόσο ώστε οι όροι που προέβλεπε η προηγούμενη Συλλογική μας Σύμβαση θα  ήταν λίγοι.

Συνάδελφοι στους θιάσους του Εθνικού, σας καλούμε να ορθώσουμε εμπόδια στην προσπάθεια Κυβέρνησης και διοίκησης να κάνουν κουρελόχαρτο τη Συλλογική μας Σύμβαση. Να συμπορευτούμε για να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα που με κόπο οι προηγούμενοι από μας συνάδελφοι κατέκτησαν. Να υπερασπιστούμε όλους αυτούς τους όρους που μέχρι τώρα μας καθιστούσαν επαγγελματίες στη δουλειά μας κι όχι περαστικούς. Την οικονομική μας ανεξαρτησία και όλα αυτά που μέχρι τώρα κατάφερναν σε ένα μεγάλο βαθμό να εξασφαλίζουν ποιότητα στο παραγόμενο καλλιτεχνικό έργο.

Καλούμε όλους τους Ηθοποιούς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, να δείξουμε ότι το Εθνικό Θέατρο δεν ανήκει σε κανέναν μεμονωμένα, αλλά σε όλους μας. Να εναντιωθούμε στα σχέδια της Κυβέρνησης που από τα κούφια συνθήματα για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, επαναφέρει τις κούφιες πολιτικές που γνωρίσαμε και πριν. Στην πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη να στείλουμε το δικό μας μήνυμα.

Η υπογραφή (18/11) Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το ΚΘΒΕ βοηθάει να γίνει ένα ακόμη σοβαρό βήμα στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο. Η αδιαπραγμάτευτη στάση των ηθοποιών στο πλάι του Σωματείου, η πίεση που άσκησαν στη διοίκηση του ΚΘΒΕ  ήταν ο πιο σοβαρός παράγοντας στην υπογραφή της.
Απαιτούμε:
  • Να πάρουν τώρα πίσω Κυβέρνηση και Διοίκηση την απαράδεκτη πρότασή τους.
  • Να υπογραφεί τώρα στον μεγαλύτερο θεατρικό φορέα του τόπου Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ως είχε.
  • Εξασφάλιση της απαιτούμενης κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του Εθνικού Θεάτρου, με διεύρυνση και όχι περικοπή των δραστηριοτήτων του. Τα λεφτά να βρεθούν από την αύξηση της φορολογίας των κερδών των μονοπωλιακών επιχειρήσεων που φοροαπαλλάσονται διαρκώς την ώρα που εμείς φορτωνόμαστε όλο και περισσότερους φόρους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου